• 23 Martie 2021

COVID-19 și vaccinarea copiilor. Ce trebuie să știe părinții.

Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt cea mai eficientă metodă de combatere a pandemiei. Deocamdată, însă, toate serurile sunt autorizate pentru persoane peste 16 ani. Când vor fi disponibile vaccinurile anti COVID-19 și pentru copii? La ce trebuie să fie atenți părinții pentru a-i feri pe micuți de coronavirus? La ce riscuri se expun aceștia la școală?

O serie de specialiști americani în pediatrie au răspuns, pentru https://www.hopkinsmedicine.org, la mai multe întrebări pentru părinții preocupați de riscul COVID-19 la copii. Iată ce spun pediatrii Anna Sick-Samuels, M.D., M.P.H., de la Johns Hopkins Children’s Center și Allison Messina, M.D., de la Johns Hopkins All Children’s Hospital.

Poate copilul meu să primească un vaccin împotriva COVID-19?

Deocamdată, nu a fost autorizat niciun vaccin împotriva COVID-19 pentru copiii cu vârsta sub 16 ani. Este în desfășurare cel puțin un studiu cu participanți între 12 și 18 ani, cu permisiunea părinților. Cel mai devreme, putem vorbi despre vaccinarea copiilor la sfârșitul anului 2021 sau chiar în 2022, însă nu înainte de a exista suficiente dovezi cu privire la calendarul, siguranța, eficacitatea și aspectele practice.

Pot lua COVID-19 de la copilul meu?

Da, este posibil ca un copil infectat cu coronavirus să transmită COVID-19 unei alte persoane. Copiii mai mari și adolescenții par să răspândească coronavirusul mai mult decât copiii mici, conform unor studii.

Revenirea la școală mărește riscul copilului meu de a lua sau de a transmite coronavirusul?

Potrivit unui raport publicat de CDC, întoarcerea la școală nu este un factor major de risc COVID-19 pentru copii, dacă aceștia mențin măsuri de prevenție, cum ar fi purtarea măștilor și distanțarea fizică. Participarea la petreceri, date de joacă și întâlniri de familie în persoană, cum ar fi nunți și înmormântări, este asociată cu un risc mai mare de testare pozitivă a copiilor pentru coronavirus.

M-am vaccinat. Sunt mai protejat dacă copilul meu se infectează?

Există șanse foarte mari să fie așa. Vaccinul pare a fi foarte eficient în prevenirea formelor severe de COVID-19.

Vaccinul împotriva COVID-19 îmi va ajuta copilul să se întoarcă la școală, sport și alte activități?

După atâtea luni cu educația și viața normală a copiilor întrerupte de pandemia COVID-19, aceasta este o întrebare importantă. Va dura mult timp pentru a răspunde, deoarece nu se știe încă momentul în care va începe vaccinarea copiilor. Este de așteptat ca atunci când sunt protejați suficient de mulți oameni de coronavirus, riscul de infecție pentru copilul dumneavoastră - și pentru populație în general – să înceapă să scadă, chiar înainte ca vaccinurile să fie disponibile pentru copii. Vaccinurile, împreună cu purtarea măștii, distanțarea fizică și alte măsuri de precauție vor contribui la asigurarea revenirii treptate a copilului la școală, sport și alte activități de grup în viitor.

Dacă aveți nevoie de un sfat specializat pentru copilul dvs, puteți solicita o consultație la pediatrii înscriși în platforma Digital Clinics.

Related Post: