• 10 Februarie 2021

Ce greșeli facem când folosim măștile de protecție împotriva COVID-19

Anul 2020 cu siguranță ne-a învățat ceva nou: să purtăm măști! Trebuie să respectăm în continuare această măsură de protecție împotriva COVID-19, chiar dacă ne-am vaccinat. Pentru a fi eficienți, trebuie să evităm câteva lucruri aparent banale. Iată ce greșeli facem când folosim măștile de protecție.

Purtăm în continuare mască, chiar și după vaccinare, până în momentul în care un procent important din populație va fi imunizat împotriva COVID-19. Ne protejăm atât pe noi (imunitatea nu se instalează pe loc după vaccin), cât și pe cei din jurul nostru. Pentru ca această metodă de protecție să ne protejeze cu adevărat de virusul Sars-CoV-2, specialiștii citați de huffpost.com ne sfătuiesc să evităm o serie de greșeli comune. Iată care sunt acestea.

Greșeală: Nu ne spălăm pe mâini înainte și după ce manevrăm masca

Studiile arată că, în ciuda recomandările epidemiologilor de a ne spăla pe mâini atât înainte de a pune masca, cât și după ce o scoatem, regula nu prea e respectată. Peste o treime din participanții la un studiu realizat de signs.com au recunoscut că nu fac acest lucru. Medicii ne sfătuiesc să ne spălăm pe mîini cu apă și săpun circa 20 de secunde înainte de a ne acoperi gura și ochii cu o mască.

Greșeală: Nu ne spălăm pe față după ce am dat jos masca

Specialiștii spun că este foarte indicat să ne spălăm pe față cu apă și săpun sau cu apă micelară după ce am înlăturat masca. Eliminăm astfel posibilii microbi.

Greșeală: Împărțim masca cu alte persoane

Poate părea o surpriză, dar sondajele au arătat că aproape un sfert din cei care poartă mască au împărțit-o măcar o dată cu o altă persoană. Este vorba mai ales de măștile reutilizabile, din materiale textile. ”Acest obicei trebuie să înceteze”, spun specialiștii. Aceștia adaugă că pericolul răspândirii COVID-19 este foarte crescut în aceste condiții. ”Măștile reutilizabile absorb picături de secreții sau transpirație. Este ca și cum ai împărți periuța de dinți cu o altă persoană!”, spun epidemiologii.

Greșeală: Folosim de mai multe ori măștile de unică folosință

Nu vă protejați de virusul care produce COVID-19 dacă folosiți de mai multe ori aceiași mască de unică folosință! Acestea trebuie aruncate după utilizare, nu puse la uscat, spălate și apoi refolosite. ”Dacă le purtăm prea mult sau în prea multe etape, ele își pierd din proprietăți. Nu mai filtrează particulele periculoase și nu ne mai sunt de nici un ajutor”, explică medicii.

Greșeală: Nu spălăm măștile reutilizabile așa de des cum ar trebui

Măștile din material textil, colorate și moderne, sunt fără îndoială mult mai atrăgătoare. Pot fi și eficiente împotriva COVID-19 dacă le folosim corect. Specialiștii Centrului de Prevenire și Control al Bolilor din Statele Unite spun că acestea trebuie igienizate după fiecare folosire. În schimb, sondajele au arătat că unii le folosesc și mai mult de o săptămână înainte de a le spăla.

Greșeală: Nu ne acoperim și nasul și gura cu masca

Este probabil cea mai comună greșeală. Purtăm masca, dar ne ținem nasul descoperit, ”ca să putem respira”. Este total greșit și ineficient. Virusul Sars-CoV-2 este unul respirator, adică folosește nasul drept cale de intrare în organism.

Greșeală: Nu depozităm corect măștile

Contează foarte mult unde ținem măștile pe care urmează să le folosim. În nici un caz, acestea nu trebuie aruncate la întâmplare prin casă, atârnate în cuier sau puse printre haine. Măștile de unică folosință trebuie ținute în pungi sau cutii, într-un spațiu curat. De asemenea, după ce folosim o mască, este necesar să o punem într-o pungă de plastic înainte de a o arunca!

sursa: huffpost.com

sursa foto: freepik.com

Related Post: