• 20 Noiembrie 2020

Află totul despre virusul care a schimbat anul 2020

Cu o vastă experiență internațională în România, Canada, Africa de Sud și Elveția, medicul Florin Costea s-a alăturat de curând platformei www.digital-clinics.com și a răspuns la o serie de întrebări legate de virusul COVID-19. Conform medicului, este important să ne informăm din surse sigure pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.

1. Care sunt persoanele cu risc crescut de a contracta COVID-19?

Următoarele categorii sunt foarte expuse: persoane din zone cu creștere continuă a numărului de cazuri, persoane care călătoresc în aceste zone, contacți apropiați ai celor deja diagnosticați, personalul medical participant la îngrijirea bolnavilor de COVID-19.

2. Care este durata maximă a infectării cu COVID-19?

Durata infectării cu noul Coronavirus poate fi cuprinsă între 8 și 37 de zile, media fiind de circa 20 de zile. Nu există o perioadă fixă, boala evoluând diferit de la un pacient la altul.

3. Care este categoria de vârsta cea mai afectată?

Categoria de vârstă medie este asupra căreia noul coronavirus are incidența cea mai puternică se află în jurul valorii de 48 ani (persoane active, care lucrează și călătoresc). Circa 18% dintre bolnavi sunt în categoria de vârstă 50-59 de ani, iar cea mai puțin afectată categorie o reprezintă copiii sub 9 ani (1,4%).

4. Care este grupa de vârstă cu cea mai ridicată mortalitate?

Din nefericire, cei mai afectați de către acest virus sunt cei aflați la vârste de peste 85 ani. Procentajul se situează undeva la 10-27%, această categorie de vârstă având de cele mai multe ori și alte afecțiuni ce pot să provoace o evoluție periculoasă a bolii.

5. Care sunt bolile care determină o evoluție gravă?

Este vorba în principal de boli precum diabetul, bolile cardio-vasculare, bolile pulmonare, bolile tratate cu imunosuporesoare (cancere), bolile autoimune (de exemplu poliartrita reumatoidă), bolile inflamatoare intestinale, bolile renale.

6. Care este perioada de incubație, fără simptome?

În general perioada de incubație se situează între 2 și 14 zile după expunerea la virus. Totuși, s-a observant că în medie este vorba despre 5 zile.

7. Influențează grupa sanguină gravitatea bolii?

Studiile au arătat că persoanele cu grupa de sânge A pot face complicații pulmonare mai severe, în schimb cei cu grupa 0 sunt mai feriți.

8. Care este cel mai serios simptom în COVID-19?

Fără doar și poate este vorba de simptomele de pneumonie: febra, oboseala, tusea, apetit redus, dureri musculare, suflu scurt.

9. Care sunt complicațiile posibile?

Printre cele mai întâlnite complicații cauzate de către infecția cu acest virus, se numără: pneumonia, sindromul de insuficiență respiratorie acută, encefalita, miocardita, nefrita, tiroidita, tulburările de coagulare.

10. Care sunt testele omologate de comunitatea medicală internațională?

Deși în presă și în mediul online s-au vehiculat mai multe tipuri de informații, punând în centrul atenției tot felul de variante de teste, singurul test omologat la momentul actual este cel RT-PCR prin prelevare de secreție nazo-faringiană sau salivă.

11. Sunt antiinflamatoarele non steroide ca de exemplu, Brufen, Nurofen, Celecoxib, Diclofenac contraindicate?

Deși în mediul online au apărut o mulțime de informații contradictorii, aceste tipuri de antiinflamatoare nu sunt contraindicate.

12. Tot mai multe cazuri de covid se tratează la domiciliu. La ce trebuie sa fim atenți?

La domiciliu tratăm numai simptomele ca tusea sau febra. Semnele de evoluție nefavorabilă, care arată agravarea bolii, sunt cele respiratorii (suflu scurt, oboseala cu lipsa de aer) si trebuie supravegheate de personal medical specializat.

13. Cum îmi protejez familia?

Distanțarea pe cât posibil este cheia. De asemenea, și aerisirea continuă a spațiului de locuit, dezinfectarea spațiilor comune, a toaletelor și chiuvetelor.

14. Ce ar trebui să conțină trusa cu medicamente de prim ajutor pentru acasă în caz de COVID-19?

Trusa de la domiciliu trebuie să cuprindă Paracetamol, comprimate de maxim 1000 mg care se pot administra de maxim 3 ori pe zi, dacă nu există contraindicații privind administrarea paracetamolului. De asemenea, se acordă credit în unele studii, administrării vitaminei D3 (1.000 de unități pe zi, dar nu mai mult de o lună fără a se controla nivelul din sânge al acestei vitamine, deoarece excesul de vitamina D3 are potențial toxic).

15. Unii pacienți rămân cu sechele. Ce investigații ar trebui să facă după COVID-19?

Există noțiunea de Long COVID la persoanele care au supraviețuit formelor grave: oboseală cronică, simptome persistente consecutive organelor afectate. În aceste cazuri, este recomandată în principal, o consultație de specialitate în pneumologie care să stabilească un diagnostic și o eventuală reabilitare respiratorie. Recent s-a constatat și o creștere a anxietății și depresiei la pacienții care au avut forme medii sau grave ale bolii, caz în care se recomandă consultații psihologice.

Pentru programări la Dr. Florin Costea accesați acest link.

Related Post: