• 02 Decembrie 2020

9 motive pentru care mă voi vaccina împotriva Covid-19

Profesorul de Sănătătate Publică Răzvan Cherecheș a explicat pe larg avantajele imunizării împotriva Covid-19.

Vaccinul anti Covid-19 a stârnit o mulțime de controverse, deși nu a apărut încă pe piață. Cei mai mulți îl așteaptă ca pe singura șansă a revenirii la viața de dinainte de pandemie, însă există și sceptici care cred că vaccinul poate face mai mult rău decât bine. Specialiștii luptă împotriva „curentului antivaccinist” cu argumente logice și științifice.

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai, a enumerat, pe pagina sa de Facebook, 9 motive pentru care a decis să se vaccineze anti-COVID. Iată ce a scris specialistul:

1. Ca să îi protejez pe cei care nu se vor putea vaccina – imunocompromiși (cancere, tulburări de imunitate), femei gravide și copii – aceștia sunt în pericol dacă noi, cei din jurul lor, nu ne vaccinăm!

2. Zecile de mii de oameni care au participat la faza 3 a trialului clinic COVID-19 au fost protejați peste 90%. Vreau să mă alătur lor, vreau să am șanse de peste 90% să fiu protejat, nu șanse foarte mici să mor sau șanse mari să infectez pe altcineva care să moară (și eu să știu că sunt responsabil)

3. Vaccinul nu conține nici virus viu, nici virus atenuat. ARN-ul mesager din vaccin este utilizat pentru sinteza proteinelor din învelișul exterior al virusului. Organismul meu învață să producă anticorpi care să recunoască și să atace învelișul virusului imediat atunci când voi intra în contact cu virusul – nu văd niciun motiv pentru care m-aș infecta și aș trece prin dureri de cap, probleme de respirație, febră, doar ca să mă imunizez (presupunând că nu sunt unul din cazurile care ajung pe terapie intensivă sau mai rău)

4. Există sindromul COVID-19 lung, care poate dura luni de zile, cu unul sau mai multe simptome care apar și dispar, care îți întrerup viața (oboseala severă, dificultăți de respirație, dureri articulare, dureri în piept, tuse, menținerea absenței mirosului și gustului, dureri de cap, ochi roșii, absența apetitului, vertij, dureri musculare, diaree, etc. Există oameni care au trecut prin infecție în primăvară și încă au simptome care apar și dispar (fără să fie infecțioși) – nu știm încă de ce. Mă voi vaccina pentru că nu vreau să mă expun riscului ca după infecție să fiu unul din “norocoșii” care nu au simptome severe dar am sindrom COVID lung și îmi dau viața peste cap pentru multe luni.

5. Prefer să ascult părerile specialiștilor și dovezile științifice, decât opiniile formate la școala youtube și facebook ale Oliviei Steer și alți zăpăciți de internet.

6. Singura modalitate pe care o văd de a petrece sărbătorile de Paști împreună cu familia în pace (fără risc de infectare, măști, distanțare, frică) este ca toată familia să fim vaccinați. Același lucru se aplică și pentru Crăciunul de anul viitor.

7. Vaccinul este una dintre cele mai mari invenții ale omenirii – cea care salvează anual peste 3 milioane de vieți (difterie, tetanos, gripă, rujeolă). Eu nu îmi pariez sănătatea mea și a familiei mele pe alternative ca uleiuri esențiale, rădăcină de tătăneasă sau petale de floare de colț culese pe stomacul gol

8. 1.4 milioane de morți COVID-19 la nivel global e prea mult! Trebuie oprit valul de morți și alternativele sunt vaccinare sau carantină periodică + măști + distanțare

9. Personalul medical (medici, asistente, infirmiere, farmaciști, stomatologi, paramedici) este presat la maxim și abuzat de finanțarea deficitară, organizarea proastă, incompetența managerilor numiți politic, avalanșa de pacienți și moarte. Mie îmi pasă de ei și modul în care pot să ajut pe termen lung este să mă vaccinez!

Related Post: